AMS Advies: Begeleiding bij kwaliteitssysteem en ISO certificeringBetrokken bij vooruitgang
HomeDiensten en productenOver AMS AdviesMarktenCasesActueelContact
Meer informatie
Over AMS advies
Home >
actueel

VCA 2017/6.0


Het heeft een tijdje geduurd maar de nieuwe VCA-checklist komt binnenkort uit. Waarschijnlijk is deze nieuwe veiligheidsnorm vanaf 2 april 2018 te bestellen. Het is echter nog niet duidelijk wanneer de verschillende certificerende instanties klaar zijn om deze nieuwe norm te auditen en certificeren. Dit betekent echter niet dat uw organisatie nog niet aan de slag kan met de komende veranderingen. Want wat gaat er zoal wijzigen?
 
Het is in ieder geval duidelijk dat de toolbox weer terug zal komen. Ook voor de VCA* betekent dit dat er minimaal één keer per kwartaal een toolbox gehouden zal moeten worden. In de nieuwe checklist ligt echter meer nadruk op veiligheidsbewustzijn, wat betekent dat de toolboxen moeten gaan aansluiten bij veiligheidsrisico's die bijvoorbeeld in werkplekinspecties zijn vastgesteld.
 
Omdat veiligheidsbewustzijn meer centraal komt te staan in deze nieuwe VCA-checklist is in de VCA** het observatieprogramma (puntenvraag uit de oude checklist) vervangen door de eis dat er een programma is t.a.v. het bevorderen van veiligheidsbewustzijn en -gedrag. Dit is een essentiële wijziging en daarom is het belangrijk voor VCA**-gecertificeerde bedrijven om hier zo snel mogelijk mee te beginnen.
 
De nieuwe checklist heeft ook wat eisen laten vervallen en samen genomen, waardoor het aantal must-vragen is verminderd. Het belangrijkste onderdeel dat is verdwenen heeft te maken met de vragen rondom milieu. Vanwege het toenemend aantal ISO-14001 certificaten is de noodzaak voor milieu-eisen in de VCA-checklist afgenomen. De checklist richt zich hiermee nu dus volledig op veiligheid en alles wat daarvoor nodig is.
 
Mocht uw organisatie hulp nodig hebben bij de voorbereiding voor de nieuwe versie VCA 2017/06, dan kunt u telefonisch contact opnemen met AMS advies op (0314) 390350 of via het contactformulier op deze webpagina.
 

Home | Sitemap | Contact | Privacy verklaring | Disclaimer | Browser
Copyright © 2006 AMS Advies. Alle rechten voorbehouden. LogiszStrategieWebdesignWebsites